Hva er Geocaching?

Geocaching er internasjonal orientering ved hjelp av GPS. Man leter etter "cacher" eller "poster" som er plassert ut over store deler av verden.

Det er gratis å være med og du finner en database over alle postenewww.geocaching.com.

Enkelt fortalt

  • Man søker fram en post i databasen.
  • Laster koodinatene på GPSen.
  • Rusler ut og finner stedet.
  • Leter fram boksen som ligger på posten.
  • Signerer loggen man finner i boksen for å vise at man har fysisk vært på posten.
  • Lukk boksen forsvarlig og legg den nøyaktig tilbake på plass.
  • Når man komme hjem søker man opp posten i databasen igjen og skriver inn en log så man får registrert i databasen at man har funnet posten - og legg gjerne inn en hilsen til den som har lagt ut posten og nyttig info til de som kommer etter.

Mer detaljer om dette litt lenger ned, men føst litt om order cache:

Hvordan oversette "cache" fra engelsk til norsk?

"Cache" er et litt femmed ord for oss som ikke har engelsk som morsmål. Det uttales "kæsh". Når man hører "kæsh" så tenker man vel først og fremst på "penger", men da skal det skrives som "cash".

På engelsk betyr "cache" et gemt forråd, et depot, eller et gjemmested, altså et sted hvor noe er gemt. Det kommer fra fransk hvor cache betyr å skjule.

På norsk brukes mange ord som: cache, kæsh, boks, turboks og post.

Jeg har funnet ut at "post" er det norske ordet som fungerer best i forhold til å forklare hva dette er. I midlertid er det enkelte ganger hvor det passer bedre med "cache" eller "boks", så du vil finne alle disse ordene på nettsidene her, men altså mest om "poster".

Litt mer detaljer:

Alle kan plassere ut poster og de fleste poster er lagt ut av personer som ønsker å vise fram et eller annet; en fin utsikt, et historisk sted, et artig sted, eller noe helt annet. Hver post har en egen web-side på www.geocaching.com, og du kan enkelt søke fram poster for et område, f.eks. rundt der du bor.

En post består av en beholder, gjerne vanntett, og en "log" hvor du kan signere at du har vært på posten. En micro-post er bitteliten og har gjerne ikke plass til mer. Større poster inneholder også en blyant og "bytteting" (mer om dette under).

Hvis du vil ut å orientere så søker du opp poster dit du skal på tur og laster så inn koordinatene på GPSen din. Hvordan innlasting foregår vil avhenge av hva slags GPS du har.

Så er første oppgave å bruke GPSen for å komme til posten og her skal du så lete fram en boks. Boksen er gjemt og GPSen gir deg ikke eksakt posisjon. Noen ganger kan man oppleve 100 prosent klaff, men det kan også være avvik på 5 - 10 meter ved dårlige forhold. Den som la ut posten og tok koordinatene første gang kan også ha hatt dårlige forhold og tilsvarende avvik, så i værste fall kan du være 20 meter unna. En seriøs post-utlegger tar hensyn til dette og har i tillegg til koordinatene lagt inn hint og/eller spoiler bilder som skal hjelpe deg å finne boksen. Og så er det noen bokser som er ekstra gjemt og uten presise hint eller spoiler bilder for at man nettopp skal behøve å lete etter dem - og føle seg ekstra flink når man finner dem! Slike bokser er som regel spesielt merket.

Når man har funnet en boks så skriver man seg inn i loggen samt at man kan skrive noen ord om turen, stedet, turfølget, været eller noe annet. Av og til er det artig å ta en titt i loggen å se hvem som har vært innom sist. Kan hende du går i sporene til en annen som f.eks. var samme rute uka før.

Når man kommer hjem så logger man seg inn på geocaching.com og leter opp postens web-side. Der logger man også at man har funnet posten og skriver en hilsen til den som har lagt ut posten og andre som seinere skal ut på leting. Det kan også være andre som følger med på hva som skjer med posten som vil lese loggen din. Skriv lite eller mye, det er opp til deg. Les gjerne andres logger og lær av det, og tenk over hva du ville like å lese selv - om du var eier og/eller neste til å lete.

Hvis du IKKE finner en boks så skal du også logge deg inn på geocaching.com og logge at du ikke fant boksen - såkalt "Did Not Find" DNF. Dette kan være veldig nyttig for neste som skal ut og lete - og for eieren som da kan vurdere om det er nødvendig med tiltak for å få posten i gang igjen.

De fleste boksene inneholder bytteting. Dette er små - eller litt større ting - som man kan bytte med. Spesielt morsomt for barn, men også for andre. Noen liker å bytte så de bytter nesten alltid, noen bytter av og til mens andre bytter aldri. Det er opp til deg.

Det er noen spesielle bytteting som kalles Travel Bugs (TB). Dette er bytteting som er utstyrt med en spesiell aluminiums-brikke med et unikt nummer på. En TB har sin egen web-side på geocaching.com som eieren av byttetingen har laget. Brikken er kjøpt fra en av nett-butikkene som selger slikt og den gir eieren mulighet for å følge TBens ferd ut i verden.

Hvis du finner en Travel Bug og tar den med deg, så MÅ du logge at du har funnet den. Dessuten må du ganske raskt legge den ut i en ny boks. Du må IKKE flytte en TB uten at du logger at du har gjort det! Du kan gjerne la en TB ligge igjen hvis du ikke vet helt hva du skal gjøre. Skulle du være så uheldig å flytte en TB og ikke finne ut hvordan du logger det "skikkelig" så bare skriv i den vanlige nett-loggen for posten hva du har gjort.

Det finnes også andre ting med registreringsnummer som skal håndteres på samme måte som TBer. Dette er gjerne "Coins" av ulike slag, dvs runde forseggjorte metall skiver alla mynter. De har også web-sider, noen host geocaching.com, noen andre steder.Copyright (c) Else Nordhagen 2006