18. mars 2007

     

HUSK:

Alle GPSer kan brukes til geocaching!


Hvilken GPS skal jeg velge?

Det er mange ulike GPSer på markedet. De har ulik fuksonalitet og pris. Som nybegynner kan man vurdere å kjøpe en enklere en, eller kjøpe brukt.

Det er i hovedsak to leverandører: Magellan og Garmin. Dette er som å velge bilmerke. Magellan er "litt Citröen" mens Garmin er Volkswagen/Audi.

Den vanligste for Geocaching er Garmin GPSMAP 60 C (evt. også S og x..).

Denne kommer i flere varianter - noe man ser av bokstavene som står etter 60, f.eks. "Garmin GPSMAP 60 CSx". Bokstavene tolkes som følger:

  • C - fargeskjerm
  • S - med kompass
  • x - SIRF III for presisjon og følsomhet

Disse kan kombineres som f.eks. Cx, CS, CSx. Det kan også bare stå 60 uten bokstaver etter og da snakker man om den enkleste versjonen uten farger, kompass eller ekstra følsomhet. CS er nesten ikke til salgs lenger, så det er bedre tilbud på Cx og CSx.

Et søk på nettet 18. mars 2006 ga f.eks. priser i størrelsesorden: C: 3000,- CS: 5000,- Cx: 4300,- CSx: 4500,- Brukt Cx på finn.no: 3500,-.

En enklere GPS som er et godt alternativ: Garmin eTrex Legend Cx bærbar farge GPS : 2800,-
Tidligere versjon av denne som bare er C kostet 2200,- da jeg sjekket i 2006, men nå i 2007 finner jeg bare priser som ligger over Cx versjonen.

Når jeg kjøpte GPS sist (i 2006) fant jeg ut at netshop.no hadde best priser. De er billige fordi man kan få kjøpt "Amerikanske" modeller og ikke Europeiske. Forskjellen er i hvilket "base-kart" som følger med. Base-kartet er et veldig grovt kart - i praksis ubrukelig, og det spiller derfor ingen rolle hva man har... En ting til: man får bare engelsk manual med, ikke norsk.

Nå i mars 2007 ser det ut som http://www.marineshop.no/ har best priser, men jeg kjenner ikke til betingelser ved kjøp etc.

Du må også kjøpe kart hvis du har en GPS med kartfunksjon. Les mer om kart i neste avsnitt.Copyright (c) Else Nordhagen 2006